Rozenregen

Basisschool in Mortsel

Blog

1, 2, 3, ... START! (K2)

Beste mama’s en papa’s,

Welkom op de blog van K2!
We zijn al enkele weekjes ver en we hebben al allerlei toffe dingen in onze klas gedaan!

De eerste twee weken werkten we rond de thema’s ‘een nieuwe klas’ en ‘vriendjes’.
We kozen ons symbooltje uit door middel van een spelletje, zo wisten we waar ons plekje in de gang was en welke stempel we op onze knutsels moeten afdrukken!

We leerden spelen in onze klas. Waar staat alles? Hoe speel je met dat nieuwe speelgoed? Hoe ruimen we het ook weer op?

We maakten ook kennis met Coco, onze klaspapegaai! Hij vertelde over zijn vakantie in het regenwoud en de kleuters mochten op hun beurt ook vertellen over hun vakantie.

We maakten allemaal een papegaai voor onze aanwezigheidskalender en een ballon voor aan onze verjaardagskalender. Aan die ballon kwam een leuke foto van iedere kleuter. Wie verjaart in onze klas, vliegt weg met zijn ballon!

De juf vertelde verhaaltjes over ‘De eerste schooldag van Milan’, ‘Jip en Janneke’, ‘Een hoop vrienden’, ‘Rikki’ en ‘Vriendjes’.
Het laatste boekje heeft prenten die gemaakt zijn met krijt op zwart papier. Dit deden wij ook! We tekenden onszelf op zwart papier en samen werd het een grote vriendengroep!
We schilderden tijdens dit thema op de schildersezel. Sommigen probeerden hun symbooltje te schilderen, anderen schilderden abstract.
We maakten een woordveld over ‘Vriendjes’. Waar denk je aan als je aan ‘vriendjes’ denkt… Mooie woorden werden er gevonden!
We speelden spelletjes zoals ‘Mens erger je niet’, ‘Ik zie, ik zie,…’, ‘Wie/wat is er weg?’ en ‘Wie is het?’.

Na dit thema was het
thema ’verkeer’ aan de beurt. Dit naar aanleiding van de ‘Strapdag’ op 22 september.
We zijn deze verkeersweek gestart met een wandeling door de wijk samen met K3.
We leerden over juist oversteken en ook bekeken we de verkeersborden onderweg. Over oversteken hebben we ook een liedje geleerd!

We schreven twee dagen achter elkaar op hoe de kindjes naar school kwamen. Iedereen mocht vertellen en we vergeleken deze dagen. Wie kwam er gisteren met de fiets, wie vandaag? Zijn er meer of minder kindjes die met de auto komen dan met de fiets? Zijn er groepjes met evenveel kindjes? (Wiskundige begrippen werden hiermee geoefend!!)

De juf las het prentenboek ‘Met opa op de fiets’ en ‘Gewonnen’ voor. Het prentenboek ‘Gewonnen’ gaat over een race met verschillende vervoersmiddelen … op de draaimolen.
Racen vinden wij wel cool, dus maakten we samen een racebaan! Met stoeltjes, karton, plakband, goed nadenken en samenwerken kwam er een toffe racebaan tevoorschijn. Hier reden we af met auto’s die we eerst door de fluoverf lieten rijden. Onze eigen
fluorace!
Ook speelden we een gezelschapspel waarbij je om ter eerste over de finish moest geraken. Goed tellen en geluk met de dobbelsteen waren belangrijk!

We konden in de klas auto’s maken met de duplo en een plannetje. Ook had de juf een tekenboek meegebracht om allerlei vervoersmiddelen te leren tekenen en een sorteerspelletje om mee te spelen. De juf had twee driewielers klaargezet, hierop mochten twee kindjes tijdens het spelen in de klas op fietsen op de speelplaats.

Op vrijdag had iedereen zijn fiets bij en konden we
‘Strappen’! We zijn deze leuke dag gestart met alle klassen op de grote speelplaats en daar dansten we samen het ‘Straplied’.
Met juf Jelte mochten wij op de grote speelplaats en op straat fietsen. We konden weggetjes volgen, rond de kegels rijden en onze bel eens goed laten horen!

Tijdens deze 3 eerste weken zijn er ook 3 kindjes verjaard!
Hieperdepiep hoera voor Lux, Oona en Iris!

Lieve groetjes,
Juf Tammy en de kapoenen van K2

laden...


K2 Thema: "De kleintjes op de boerderij"

Hallo allemaal

Na een welverdiende vakantie zijn we terug gestart in onze klas. We leerden de vorige twee weken over de kleintjes op de boerderij.

We bestudeerden lammetjes, kalfjes, biggetjes en kuikentjes. We bekeken ook de mama's en de papa's van die jonge dieren.

We kregen verschillende boerderijen in de klas, zo hadden we een stoffen boerderij, die door veel kindjes werd aangevuld met extra diertjes. De juf bracht ook een boerderij van playmobil mee, hier hebben we super mee gespeeld. 
We beplakten ook een koe met vlekken. Eerst moesten we zwarte papiertjes scheuren, daarna mochten we deze op de koe plakken. 
We maakten ook zelf modder om een varken mee te beschilderen. We deden, zwart, water en bruine verf in een kommetje. We mengden er wat water en onder en daar was de modder al. Hiermee beschilderden we een varken. 

Samen met juf Maryse hebben we ook nog enkele spelletjes gespeeld met mais en keukens ook juf Valerie kwam helpen in de klas voor de spelletjes.

Omdat we over de boerderij aan het leren waren, konden we het natuurlijk ook niet laten om vanalles te proeven wat er op de boerderij gemaakt wordt.
De eerste week proefden we alle producten die met de melk van de koe gemaakt zijn: platte kaas, yoghurt, ijs, ... 
In de tweede week hebben we wentelteefjes gemaakt met eitjes.
Het was super tof koken want Diana en Naamat kwamen ons helpen. We smulden erop los en onze buiken waren rond ;-)

Leuke of grappige kleuteruitspraak van de week:
"Juf, gaan we nu die WIMPELteefjes maken ?"

Heel veel groetjes
K2 en Juf Nele

laden...


K2: Thema Pinguins en ijsberen

Hallo allemaal

Vorige week hebben we geleerd over de pinguins, ijsberen, de wereldbol, sneeuw en koude. Omdat het buiten zo koud was konden we zelf ijs maken. We hebben dit gedaan door vlak voor we naar huis gingen potjes met water buiten te zetten. Als we 's ochtends terug in de school kwamen was ons water opeens hard. Het was bevroren. Onze zandbak is dan omgetoverd tot een ijsbak, heeeeel erg koud was dat.

Omdat er bij ons geen pinguins of ijsberen leven, leerden we over de plaats waar deze dieren wel leven. We leerden over de noordpool en de zuidpool en knutselden een wereldbol waarop we de pinguins en ijsberen plakten. 

Op de lichtbak konden we verschillende tekeningen maken en daarna inkleuren.

Vrijdag speelden juf Els en juf Nele Tiktak voor hun kindjes en de kindjes van juf Rita. 
Daarna maakte we samen Frozen Yoghurt. Heerlijk was dat !

Tot volgende week!
groertjes
K2 en juf Nele

laden...


k2: thema Kabouters

Hallo iedereen

Deze week leerden we over de paddestoel en zijn bewoners: de kabouters!
De juf was dit weekend gaan wandelen in het bos en had een kaboutertje meegebracht naar de klas. Zijn naam is Kabouter polleke!
Jammer genoeg is kabouter Polleke nog als een bange kabouter, waardoor hij nog niet is komen piepen als we in de klas waren. Als we stil genoeg zijn volgende week, moet hij wel eens tevoorschijn komen...

We schilderden de steel van een paddestoel en knipten hier een hoedje bij. De witte stippen moesten we maken door kleine papiertjes te verfrommelen. Het resultaat mag er zeker zijn. Deze paddestoel wordt nu gebruikt als versiering voor de klas, maar op het einde van onze herfstige weken gaan we de paddestoel in een herfstlandschap zetten dat we telkens aanvullen doorheen de weken.

Ondetussen kennen we ook enkele soorten paddestoelen en weten we hoe de paddestoel groeit en eruit ziet. We leerden ook dat heel veel paddestoelen giftig zijn en dat je ze dus niet zomaar mag plukken of opeten. 
Met eetbare paddenstoelen (champignons) hebben we vrijdag een kabouterontbijt gemaakt. 
Wij sneden de champignons in stukjes de juf bakte eitjes en we eten dit op met een boterham. Omdat kabouters ook heel vaak confituur eten op hun boterhammetjes, hebben we zelf eentje mogen smeren met confituur. Smullen maar !

Wat een leuke week! Duimen jullie er mee voor dat Polleke volgende week eens langskomt ?

Leuke of grappige kleuteruitspraak van de week:
kleuter x heeft een stoel bij in de vorm van een paddestoel.
juf: Oooh dat is leuk, ik heb thuis ook zo een paddestoel. Zal ik die maandag meebrengen ? 
Kleuters: 'jaaaaaaaa!'
Juf: (begint na te denken) Maar waar staat die paddestoel ?
Kleuter x: Misschien moet je eens achter de zetel kijken, bij mij stond die daar!
Wat een geluk dat de juf nu weet, waar ze paddestoelen-stoelen kan vinden....

groetjes
K2 en Juf Nele

laden...


K2: thema rupsje nooit genoeg

Hallo iedereen

Rupsje nooit genoeg eet fruit was het thema in de voorbije weken. Om te beginnen aan dit leuke thema las de juf het verhaal van de rups voor met reuze grote vertelplaten.
Hierna mochten we zelf een rups maken. Met ballonnen hebben we de vorm van de rups gestempeld en daarna gaf de juf ze voelsprieten, ogen en een hele grote mond!
We kregen ook een fruitwinkel in de klas, hier konden we lekker fruit kopen en verkopen. We sorteren te fruit per kleur en per soort, wat niet altijd zo gemakkelijk blijkt te zijn...
De juf vertelde het verhaal op verschillende manieren: met popjes, met de vertelschort, ... Na een tijdje konden we het verhaal ook zelf vertellen. Dit hebben enkele vriendjes voorgebracht voor de hele klas, dat was heel erg spannend voor hen.
In de ontdekhoek konden we ruspen en coconnen ordenen van groot naar klein. We oefenenden hier ook om met een pincet appeltjes in de boom te hangen, dit is een goede oefening voor onze pengreep.
Er waren heel veel kinderen die met de grote strijkparels fruit maakten, daar hadden veel concentratie voor nodig, maar met mooie resultaten als gevolg!

Als afsluiter van het thema bakten we appelflapjes. Appels schillen deed de juf. Wijzelf mochten ze in kleine stukjes snijden en in een stukje bladerdeeg inpakken. Daarna gingen ze de oven in. Na 20 minuutjes waren onze appelflapjes bruin gebakken en konden we ze meenemen naar huis om op te smullen. Dit bleek niet voor alle kinderen zo'n succes, gelukkig waren er ook enkele die het appelflapje wel lekker vonden ;-)

leuke of grappige uitspraak van de week:
kleuter x: mijn papa is vandaag jarig, wij gaan feest vieren!
juf: Hoe oud wordt jouw papa ?
kleuter x: (begint te tellen op zijn vingers) 1,2,3,4 .... (vol overtuiging) 5!

veel groetjes
K2 en juf Nele

 


K2: Thema Verkeer

hallo allemaal

Vorige week hebben we geleerd over het verkeer.
Om van start te gaan met dit thema zijn we samen met de 3de kleuterklas gaan stappen in de wijk. We bekeken de verkeersborden, het zebrapad, het voetpad...
We leerden ook een liedje over oversteken:

Oversteken, oversteken,
Stoeprand stop, stoeprand stop
Kijk naar alle kanten, kijk naar alle kanten,
Links, rechts, links, links, rechts, links.

In de klas hebben we dan ook vaak geoefend op oversteken op ons zelf gemaakt zebrapad. Hopelijk weten we hoe het moet...
De juf las ook het verhaal van: Wie rijdt ?! Van Leo Timmers. Dit vonden we erg fijn, alle dieren reden in een heel speciaal voertuig. Bij de voertuigen mochten we geluiden maken, super grappig was dat !
Aan de tekentafel hebben we geleerd om met een stappenplannetje voeruigen te tekenen. Vrachtwagens, auto's, raceauto's, ... Veel kinderen van de klas hebben dit geprobeerd.

Het was een super leuke week !

Veel groetjes
K2 en Juf Nele


K2: thema: FEEST !

Hallo iedereen

In de 2de kleuterklas hebben ze deze week gewerkt rond FEEST!
We hebben gedanst, gezongen en lekker gesmuld. 
Op het einde van de week was er een groot verjaardagsfeest voor Figaro gepland. Hij nodigde ons allemaal uit voor zijn feest. 
Er waren kinderen die tekeningen maakten, er waren kinderen die liedjes zongen, ... Onze klas was werd omgetoverd tot een groot feest.

Buiten al dat feesten hebben we natuurlijk ook gewerkt.
In de knutselhoek hebben kinderen kronen gemaakt. Eerst moesten ze knippen, daarna konden ze hun kroon beplakken met figuurtjes, stickers, frozel, balletjes en nog vele andere leuke knutselpulletjes.
Er zijn ook kleuters die memorie speelden op de spelletjes tafel en er waren veel kinderen die zich te pletter amuseerden in de zandbak. De zadbak was deze week omgetoverd tot een confettibak.  

Het was echt super leuk !

Leuke of grappige kleuteruitspraak van de week:
juf: Wij gaan turnen vrienden!
kleuter: Oh juf, gaan we dan turnen met onze nieuwe "Els"-juf ?
(Juf Els was vorig jaar de turnjuf, ze heeft duidelijk indruk nagelaten...)

veel groetjes
juf Nele


K2: thema Het land van de grote woordfabriek

Hallo iedereen

Romantiek ten top dezer dagen in de 2de kleuterklas. We werken rond het boek "het land van de grote woordfabriek"
Dit is een heel erg mooi verhaal over een jongen en een meisje die verliefd zijn op elkaar in een land waar spreken niet vanzelfsprekend is.... Hoe kan je dan zeggen dat je elkaar graag hebt ? 
We hebben dit mooie verhaar verschillende keren gehoord en zelf verteld. Omdat wij wel de woorden hebben om iets te zeggen tegen onze vriendjes of iemand die we graag hebben, konden we zelf een elfje schrijven.

 

Siebille

Lieve kus
Op je wang
Ik hou van jou
    Florian

Geschrvene door Sam en Hanne

 

Regenboog
krullende trap
Letters vliegen rond
Florian Glimlacht naar Siebille
    Hart

Door blanca en Noah

 

Muziek
Voor Florian
Mooi en zacht
Ik vind je lief
   Kleurtjes

Door Floris en Lena

 

Zoen
Licht oranje
met de lippen
Erg verlieft op elkaar
      OSCAR

Door Rune

 

Dit zijn de efljes die enkele van de kleuters maakten!

Heel veel groetjes
K2 en Juf Nele

 K2: Ark van Noach

Hallo iedereen

Deze week leerden we in de 2de kleuterklas over het verhaal van Noach. 
We maakten er ook zelf eentje in de klas, met hout en verf. Eerste waren er enkele kinderen die de zee en de lucht stempelden. Daarna hebben enkele kleuters de dieren geknipt en zijn er nog andere kinderen aan de boot begonnen. Zij maakten deze van houten "frisco-stokjes". Op het einde schilderen we nog een regenboog. De juf heeft onze boot en de regenboog aan het raam gehangen, zo kan iedereen hem bewonderen. 

Verder is er deze week veel geschilderd en geboetseerd. We maakte slangen, met koude schubben. Aanstaande maandag zullen we ontdekken of de schubben nu echt koud zijn. Zou het truckje gelukt zijn ?

Er zijn ook enkele kleuters die een papegaai hebben geknutseld met als veren de vorm van hun handen. Het was een heel werkje om de handen uit te knippen maar het resultaat mag er zijn !

Volgende week gaan we hier nog verder over leren. Dan komen de Flamingo, de leeuw en de olifant aan de beurt.

Leuke of grappige kleuteruitspraak van de week:
* Juf, ik ben "OVER-gisteren" naar de kapper geweest.

Tot volgende week.
Groetjes

K2 en Juf Nele


K2: thema Nijntje

hallo allemaal

Vorige week hadden we grootouderfeest. We deden een musical voor onze oma's en opa's, moekes en vakes, bonne mamies en papies, moeki's, bonnies en bompies, ... Hoe je ze ook noemt, ze waren allen welkom in onze turnzaal voor een prachtige show. We oefenden heel erg lang om zo mooi mogelijk te kunnen dansen op de muziek. Tussendoor maakten we slingers van nijntje met speciale kleurpotloden. Hier moest je eerst mee kleuren en dan overgaan met een penseel en water. Dat gaf een mooi effect. 
We kleurden ook programmaboekjes in en maakten tekeningen over nijntje.  
Op donderdag was het zo ver. We werden allemaal verkleed (nijntjes-oren, witte broek en t-shirt en een kleedje) en we mochten ons van onze best kant laten zien op het podium. Na ons optreden hebben mochten we met de grootouders naar de refter. Daar smullenden we van allemaal lekkers dat enkele bereidwillige mama's of papa's hadden gemaakt.We hebben heel erg ons best gedaan. Hopelijk vonden de grootouders het leuk! 
Wij alvast wel ;-)

leuke of grappige kleuteruitspraak van de week:
tijdens het overlopen van de daglijn:
Juf: kleuter X wat gaan we doen vandaag ?
Kleuter Y roept luid: NIIIIIKKKKSSS. (Hij had er duidelijk zin in!)

Veel groetjes
K2 en Juf Nele


K2: Het Muziekinstrumenten museum

Hallo iedereen

Vandaag was geen gewone dag ! Vanochtend zijn we met de trein naar Brussel vertrokken. We hadden geluk, want het was geen drukke trein en onze plekjes waren gereserveerd. Iedereen had zijn eigen stoeltje en hup daar gingen we. We zongen liedjes, vertelden versjes, keken door de raampjes en zochten onderweg de huizen van de juffen.
Na een uurtje kwamen we aan in het grote station van Brussel Centraal. Daar was het al veel drukker, we zochten de weg naar het museum en moesten heel veel trappen op, want het museum is op een berg, zwaar was dat. 
Aangekomen in het (mooie) museum was er geen tijd om te rusten. We deden meteen onze jassen en uit en begonnen aan de rondleiding. Elk groepje van 12 kinderen kreeg een juf mee.
De gids las een boek voor en dan gingen we op zoek naar de instrumenten uit het boek. De viool, de dwarsfluit, de piano, de trompet. Er waren zelf kinderen die op de viool of op de fluit mochten spelen. Op het einde leerden we over het orkest en maakten we er ook zelf een. De gids was de dirigent.
Na al dat leuks hadden we natuurlijk honger gekregen en mochten we onze boterhammetjes opeten op de picknickplaats van het museum. 
Toen iedereen voldoende gegeten had, zijn  we weer vertrokken, op zoek naar het paleis van de koning. Dit was een heel knap paleis met een gouden poort. Prachtig !
Jammer dat het toen al tijd was om terug op de trein te stappen naar Mortsel.
Dankje wel Veerle en Els om ons mee te helpen!

Groetjes
K2 en Juf Nele


K2: Thema ijsberen en pingu´ns

Hallo iedereen

De vorige 2 weken zijn we op zoek gegaan naar de winter... en we hebben hem gevonden ! *driewerfhoera* 
De eerste week zijn we de kou letterlijk gaan zoeken in Klein Zwitserland. We hebben hem daar niet echt gevonden. Wat we wel vonden waren verchillende soorten sporen op de grond: van dieren, mensen en zelfs van een fiets. Het was een gezellige en modderige wandeling. 
Onze sjaals hebben we gebruikt om te vergelijken. We vergeleken lang en kort en rangschikten onze sjaals ook op deze manier.
De dieren in de winter kregen hierna ook nog onze aandacht. We leerden hoe de dieren zich redden tijdens de koude wintermaanden. Sommige doen een winterslaap, andere vliegen naar warme landen en nog andere leggen tijdens de andere seizoenen een wintervoorraad aan. Wij rangschikten het eten van een vogeltje op volgorde van kleur. 
De week die daarop volgde bracht ons naar het verre noorden (en zuiden) We maakten kennis met de ijsberen en de pinguïns. We leerden wie waar leeft en dat ze elkaar eigelijk nergens kunnen tegen komen. Om onze kennis aan de mama's en papa's te tonen hebben we een wereldbol geknutseld. Sommige kleuters boetseerden 'ijsje' de kleine ijsbeer uit het verhaal van Guido van Genechten dat ze juf voorlas.
Er konden vissen gevangen worden en met de slee worden gereden in onze "Noordpoolpoppenkamer". Super leuk was dat, want deze konden we dan nog sorteren op grootte en op kleur !

Leuke of grappige kleuteruitspraak van de week:
* kleuter X: ik wordt later apotheker juf.
* kleuter Y: en ik Sinterklaas!
Als de Sint te oud wordt, vindt hij wel een opvolger !

groetjes
K2 en Juf Nele

 


K2: Thema Sint

Hallo iedereen

Vorige weken waren heel spannend! Sinterklaas kwam langs in onze school.
maar voor we hem konden verwelkomen hebben we voor hem geknutseld, poppenkastverhalen gemaakt en getekend.
Alle kinderen hebben een pietenmuts gemaakt, om zichzelf mee te versieren op 3 december. We maakten een patroon en aan de hand van een stappenplan een zwarte piet. Wat waren we mooi toen de Sint kwam, hij was onder de indruk :-) !

Er zijn ook heel veel kleuters die met de poppenkast een eigen verhaal hebben gemaakt over Sinterklaas en zwarte piet. Er was een verhaal met een paard dat graag boten at, eentje met een Sint die nieuwe cadeautjes kwam brengen aan alle kinderen en eentje met een Sint die kwijt was ... 

In onze klas liep elke dag een 'echte' Sint rond. In de poppenkamer lagen verkleedkleren waarmee we ons konden verkleden in Sint of piet.  Maar we konden niet alleen zwarte piet spelen in de poppenkamer ook in de bewegingshoek konden we onze pietenkunsten oefenen. We moesten pakjes in schoorstenen gooien. Ik denk dat we allemaal goed geoefend hebben !

Als kerst op de taart, hebben we donderdag onze schoen gezet en kwam de Sint op vrijdag. Dit was heel spannend, zouden we allemaal braaf zijn geweest ? Wat denken jullie ?

JAAAAAAAA ! Bedankt Sinterklaas en Zwarte piet voor de mooie cadeau'tjes !

Leuke of grappige kleuteruitspraak van de week:
De inspecteur komt een les van juf Nele volgen. Bij haar vertrek uit onze klas vraagt een kleuter:
"Mevrouw, wanneer kom jij nog eens terug naar ons klasje ?"
(Liever niet ! Denkt de juf !)

 

Groetjes
K2 en Juf Nele


K2: Thema Herfst

Hallo iedereen

In de 2de kleutersklas hebben we 3 weken gewerkt rond de herfst. Eerst kwamen de kabouters aan bod. Dit kwam doordat we een echte kabouter op bezoek hadden in de klas. Kabouter Polleke was mee met de juf naar school gekomen, hij wou ook wel eens in een echte klas vol lieve kindjes zijn. Jammer genoeg verstopte hij zich elke keer, eerst vonden we zijn muts, dan zijn huis, dan vonden we een brief, ... wat een gekke kabouter. Misschien blijft hij nog wel even in de klas en zien we hem wel op een andere keer !
Omdat we een kabouter op bezoek hadden, hebben we dan een echt kabouterontbijt gedaan, met eitjes en champions en boterhammetjes met rode kabouterconfituur. We hebben lekker gesmuld en onze buikjes rond gegeten.
Daarna leerden we over de hersft en alle schatten die we dan vinden en herfstdieren. 
We zijn op wandeling geweest in de wijk, samen met de 3de kleutersklas en zijn naar de paddenstoelen bij Lisette gaan kijken. Wat een prachtige kleuren ! We zijn natuurlijk heel voorzichtig geweest want we wilden ze niet kapot maken. 
De juf las een heel leuk verhaal over de vogels in het bos en over 3 kleine uiltjes. Daarna leerden we ook nog over spinnen. Het versje van spinnetje spin willen we jullie dan ook zeker eens laten horen:

Spinnetje spin
op mijn kin, op mijn rug
en snel weer terug.
Van mijn been,
naar mijn grote teen.
Pfffff wat een wind,
naar een ander kind.

Groetjes
K2 en Juf Nele


K2: Thema Dozen

Dag iedereen

Vorige week was maar een kort weekje. Toch hebben we heel veel leuke dingen gedaan. We leerder over 'dozen'. Als eerste las de juf het boek "doosje monsters" voor. Dit verhaal gaat over een jongen die denkt dat er monsters in dozen zitten. Er komen verschillende monsters te voorschijn. Allemaal grappige, leuke beestjes. Achteraf mochten we zelf monsters schilderen: met stippen, met 3 benen, met puntige haren, ... wat waren er leuke kunstwerkjes bij.
In de gang had de juf de prenten ven Nellie en Cezar gehangen. Op deze prenten konden we zien wat we allemaal kunnen doen met dozen: op ons hoofd, over springen, een trein mee maken, ... Wat hebben we ons geamuseerd in de bewegingshoek. In onze poppenkamer stonden allemaal dozen van etenswaren, hiermee konden we leuk spelen.
Telkens als er een beetje tijd was speelden we het raadspelletje met de doos. Hierbij moesten we dan raden wat er in de doos zou kunnen zitten. 

Grappige of leuke kleuteruitspraak van de week:
kleuter x: Hoe heet de baas van de school ?
kleuter y: de ELECtrice !

Heel veel groetjes
K2 en Juf Nele

 


K2: thema Verkeer

Hallo allemaal

Vorige weken hebben we geleerd over het verkeer. We leerden ons veilig begeven op de straat, te voet en met de fiets. Een helm en fluovest zullen vanaf nu onze favoriete accessoires zijn. We leerden  ook veilig oversteken tijdens onze verkeerwandeling. Maar dat was niet het enige. We bekeken ook verschillende verkeerborden en voertuigen. Er was ook een grote verrassing op het einde van de wandeling, we mochten naar de treinen gaan kijken. Dat was wel even spannend. Treinen rijden we heel snel en maken veel lawaai !
Vrijdag mochten we onze fiets meebrengen en konden we fietsen op de straat. Dat was voor sommige kleuters ook een heel avontuur! Als we dan toch onze fiets bij hadden konden we hem ook meteen van dichterbij bekijken. Het stuur, het zadel, de pedalen, ... We leerden ook hoe de wielen van de fiets kunnen draaien.
Kleuters die wilden konden nog een fietsrijbewijs maken met een foto, een tekening, onze naam en onze handtekening, net echt ! Onze naam leerden we schrijven aan de hand van het voorbeeld van de juf, dat was niet zo gemakkelijk. Goed kijken, dan schrijven, opnieuw kijken, ...
Op de laatste dag van het thema kwam de papa van Siem nog langs in de klas. Hij is politieagent. Hij heeft ons vanalles verteld over zijn beroep. Dat hij dieven moet vangen, het verkeer moet regelen, schrijven op zijn bueau. We leerden dat de politie er is om de mensen te helpen die in nood zijn. We mochten allemaal de politie pet opzetten en kregen nog een cadeau'tje mee naar huis.  Super cool was dat ! Eigenlijk willen we allemaal Politieagent worden. Dankjewel papa van Siem !
Wat een fijne en veilige week. Op naar de volgende !

Leuke of grappige kleuteruitspraak van de week.
Tijdens het bezoek van de politie in de klas hadden we een gesprek over wat niet mag in het verkeer. Wat is tegen de regels. (
kleuter x: Je mag niet door het rood rijden.
Papa van Siem: Ja, dat is gevaarlijk, dan krijg je ook een boete !
Kleuter y: Weetje, mijn mama is al zeker 2 keer door het rood gereden.
(de waarheid komt uit de kindermond. Wat een geluk dat de papa van Siem zijn boekje om boetes uit te schrijven niet bij had...)

Groetjes
K2 en Juf Nele


K2: thema Terug naar school

Hallo iedereen

Welkom op onze blog. Dit schooljaar kan je hier heel heel lezen over het reilen en zeilen in de 2de kleuterklas. Geniet ervan!

De eerste weken van het schooljaar waren al heel druk. Eerst hebben we onze klas en het speelgoed een beetje verkend. De juf leerde ons dan ook werken met het keuzebord. Dit is een groot bord waarop alle hoeken van de klas staan die 'open' zijn. Hierop staat ook aangegeven hoeveel kindjes er in elke hoek mogen spelen. Dit was niet gemakkelijk, maar ondertussen hebben we het wel onder de knie.
We hebben ook vogeltjes geknutseld voor het aanweigheidsbord. Deze vogeltjes mogen we elke dag aan het raam hangen. 
De liedjes over de dagen van de week en het weer hebben we deze week ook geleerd. Nu zingen wij deze liedjes elke dag.
In de tweede week van het schooljaar hebben we ons geconcentreerd op vriendjes. De juf las het boek van Rikki en zijn vriendjes voor. Dit boek was de leidraad voor de rest van de week:
- De prenten op de tekenlamp waren over Rikki
- We speelden een Rikki memorie
- Aan onze klasdeur hangt van elk kidnje een zelf gestempelde Rikki om iedereen welkom te heten. 
- We speelden ook alle bewegingsspelletjes die Rikki in het boek speelde.

Leuke of grappige kleuteruitspraak van de week:
Juf vertelt over de nieuwe blauwe stoeltjes. Hierbij vertelt ze ook dat deze stoeltjes van Ikea komen. Hierop volgde een aanvulling op de wereldkaart.
Kleuter x: Ik was ook in Ikea. Ik weet ook waar dat is, juf. Dat is met een grote kabelbaan in Italië.

Groetjes
K2 en Juf Nele