Rozenregen

Basisschool in Mortsel

Blog

Thema gelukkig Nieuwjaar, Slak - de post.

We werkten rond het thema ‘gelukkig Nieuwjaar, Slak’. Een verhaal uit de taalmethode ‘Schatkist’.

De inhoud van het verhaal gaat over een slak die wordt uitgenodigd om bij zijn vriendje te gaan spelen maar te laat op de afspraak komt. Tijdsbegrippen zoals straks, nu, dag, nacht, vandaag, morgen, gisteren,… komen aan bod. Wanneer hij een uitnodiging krijgt voor het verjaardagsfeestje van Eend is hij ook daar weer te laat. Gelukkig komt hij op ’t einde wel op tijd op het nieuwjaarsfeest.

Daar krijgt hij van zijn vrienden een klok en een kalender cadeau.

Als verdieping van het thema werkten we in de klas rond de dagen van de week, de maanden van het jaar en de seizoenen.

De kleuters maakten mooie schilderijen en collages over de seizoenen en vuurwerktekeningen d.m.v. ecoline en plakkaatverf.

De winkel werd een kaartenwinkel waar de kleuters allerlei kaartjes konden kopen zoals kerst- en nieuwjaarskaarten, verjaardagskaarten, geboortekaarten,…

Ook maakten de kleuters zelf kaartjes om in de winkel te presenteren en een persoonlijke nieuwjaarskaart voor een vriendje uit de klas.

 

Deze zijn we samen gaan posten in de brievenbus. Bekijk ook de foto’s


Toneel carnaval derde kleuterklas

Naar aanleiding van ons thema ‘carnaval’ hebben we samen een toneel uitgeschreven in de klas. Elk kind bedacht mee de verhaallijn voor zijn personage. Op de dag van carnaval speelden we dit toneel in de klas.

Bekijk zeker de foto’s!

Hier volgt ons ‘sprookje’:

Star – wars – personage (Jens) gaat zijn zwaard halen.

Spiderman (Lowie) slingert naar voren en zegt ‘ik wil niet vechten!’.

Hij ziet een mooie prinses (Marie – Lou) staan en vraagt waar haar kasteel is.

De prinses vertelt dat haar kasteel in het bos staat en vraagt of hij meegaat.

Voor het kasteel staat de ridder (Cedric). Hij bewaakt het kasteel. Hij vraagt wie Marie – lou heeft meegebracht. Ze gaan het kasteel binnen.

Tot hun verbazing zien ze in het kasteel een dief (Michael) die een schilderij, armbanden, geld en kristal wil stelen.

Gelukkig zijn Mega Mindy (Line) en Mega Toby (Jonathan) daar. Ze komen de boef vangen. Ze brengen hem naar de gevangenis van het kasteel.

De prinses vraagt ondertussen aan Spiderman of hij met haar wil trouwen. “Ja, dat wil hij zeker!”

In het bos zit een heks (Amélie). Ze maakt een toverdrankje en giet dit uit voor de deur van het kasteel. Daarna gaat ze terug naar haar huisje.

Spiderman (Alexander en Floris) gaan naar het huis van de heks en zeggen haar dat ze dat niet mag uitgieten. Ze weven een web rond haar zodat ze vast zit.

Het kasteel ligt dicht bij de zee. Op een schip zit een piraat (Lucas) met een verrekijker en een verpleegster (Alessia). Hij ziet dat er een boef gevangen zit in de toren van het kasteel en gaat hem bevrijden. De verpleegster verzorgt zijn wonden op het schip.

De twee zussen van de prinses (Eloïse en Julie) gaan even kijken of de boef nog in de toren zit. Tot hun verbazing zien ze dat de gevangenis leeg is!

Twee Spaanse vrouwen (Emma en Ella) zijn samen aan ’t wandelen in het bos. Ze zien het kasteel en zien de toverdrank glinsteren. Ze trappen er met hun mooie schoenen in en veranderen in een standbeeld.

Roodkapje (Manon) loopt ook in het bos en ziet de standbeelden staan. Zij vermoedt dat de heks dit gedaan heeft en gaat het kasteel binnen waar haar vriendin woont.

De prinses (Marie – Lou) is verrast dit te horen.

Een astronaut (Timo) vliegt met zijn raket rond en landt op het dak van het kasteel.

De prinses ziet hem aankomen en vraagt of hij de standbeelden kan meenemen in de ruimte. Daar is geen zwaartekracht waardoor de Spaanse vrouwen geen standbeelden meer zijn.

De derde zus (Gissel) helpt de standbeelden mee in de raket te plaatsen. Daarna gaat zij koken.

De raket vliegt naar China. Daar komen ze een Chinese mevrouw (Lola) tegen. Ze vraagt of ze mee mag vliegen naar Smurfenland.

Daar aangekomen zien ze Smurfin (Bo) staan. Smurfin vraagt of de Chinese mevrouw zin heeft om met de Lego (Rico) te spelen.

In het bos tovert het elfje (Amanda) het toverdrankje voor de deur van het kasteel weg met haar staf.

Het eten is klaar en alle prinsessen gaan aan tafel.

Ondertussen bevrijdt Rox (Siebe) de heks in het bos.

De prinses (Marie – Lou) vertelt aan haar zussen dat ze gaat trouwen en een groot feest geeft!

Dat gebeurde en ze leefden nog lang en gelukkig….

 

Juf Sigrid en kinderen derde kleuterklas.


Bezoek volkstuintjes.

Donderdag 27 september bezochten we de volkstuintjes van Deurne.

Een prachtig domein met immens veel tuintjes!

Hier konden we alle groentesoorten in volle bloei ontdekken.

We keken onze ogen uit.

We proefden van komkommer, wortel en tomaat.

We roken aan kervel en bloemen.

We voelden aan zaden en bladeren.

We hoorden vogels, kippen en geiten.

Weer een dag vol herinneringen…

 

Bekijk de foto’s via volgende link: uitstap naar de moestuin K3


Een modern sprookje

Hallo allemaal,

 

Drie weken werken we rond het thema ‘Sprookjes’. We leren over Roodkapje, Hans en Grietje en de 3 biggetjes. Omdat we sprookjes zo leuk vinden, hebben we met de klas zelf een sprookje gemaakt! Dit deden we aan de hand van vertelmunten (papieren centjes waar een afbeelding op staat). Geniet van het lezen van dit knotsgekke verhaal!

 

 

Er was eens een meisje dat Roodkapje heette. Ze ging op zoek naar een paleis. (Jasmine)

Onderweg zag ze een paddenstoel. (Marie)

Op die paddenstoel zat een uil die zei dat de paddenstoel giftig is. (Luka)

“Dat huis daar is van mij”, zei de uil. (Rune)

Roodkapje rustte uit in het huisje en toen ze uitgerust was, ging ze op weg. Bij een boerderij zag ze een koe. (Roos)

Er ging een GSM af. Een konijn en een wolf maakten ruzie over wie zou opnemen. (Lander)

Het konijn nam de GSM op en de wolf ging dan maar trommelen. (Kyan)

Het konijn en de wolf maakten ruzie om het mandje. (Rafaël)

Roodkapje ging verder op weg naar het paleis. (Klara)

Roodkapje deed het paleis open met de sleutel die ze gekregen had van iemand die in het paleis woont. (Nora)

Binnen speelde er een kindje met een trein. (Louis)

Roodkapje ging naar boven en ze zag daar een sok liggen. Ze deed de sok aan en ze nam nog een sok. (Senne)

Roodkapje vroeg aan de meid een ijsje in een potje. Roodkapje ging het ijsje op het terras opeten, waar ze ging zonnen. (Delphine)

Roodkapje zag twee laarzen staan, deed ze aan (en ze zijn rood), haar lievelingskleur. (Nina)

De jager klopte op de deur, want hij was ook uitgenodigd voor het feest. (Sara)

Het dak was stuk en de jager klom op de ladder. (Maria)

De wolf trok aan de ladder en de jager viel op zijn poep. (Senne)

 

 

Groetjes,

Juf Tammy en juf Sigrid


Uitstap naar de Vroente

Op dinsdag 17 april gingen we samen met de tweede kleuterklas naar de Vroente! Wat een avontuur was dat!

In de voormiddag werden we omgetoverd tot echte waterprofessoren. We mochten vissen in de grote vijver van de Vroente. Rudy wilde ons van alles laten zien. Eerst en vooral ging hij proberen op het water te lopen… zonder veel succes. We vonden echter wel een waterdiertje dat dat kon, een echte wateracrobaat! Maar niet enkel dit diertje vonden we in het water, de vijver zat vol met verschillende soorten waterdiertjes. Die mochten we dan later onderzoeken in het waterlaboratorium. We moesten Rudy wat helpen, want de directeur van de Vroente wilde graag een watertentoonstelling houden met alle diertjes uit de vijver. Dus we sorteerden de diertjes in verschillende bakjes en leerden zo wat ze allemaal kunnen. De directeur zou dan later met zijn familie een kijkje gaan nemen naar ons werk en ons later iets laten weten. Nadat we leerden over de diertjes, ging Rudy verder over het water. We leerden waar de regen vandaan komt en we maakten zelf regen! Van Rudy kregen we alvast een groot applaus voor de hulp omdat we toch wel echte waterprofessoren waren geworden.

 

Na het middageten gingen we normaal naar een theater kijken. Maar helaas waren de mensen van het theater ziek geworden, dus ging het theater niet door. Natuurlijk hadden wij een goed idee: we zouden zelf het theater spelen! Het theater ging over een mierenfamilie. Eerst gingen we op zoek naar een mierennest. Daar leerden we meer over mieren. We zagen er wel duizenden! We leerden ook dat er in een mierennest verschillende soorten mieren leven: de koningin, de boodschappers, de wachters, … We puzzelden zelf een mier in elkaar en dan waren we klaar voor het echte werk. We kropen zelf in de huid van de mieren. We kregen van Greet en Krist (papa van Lukas Tack) knappe mierenpakken en iedereen mocht zelf kiezen welke mier hij zou zijn. Toen begon het theater en ons mierendorp had het goed. Tot er een specht over de vloer kwam die de larven op at en het mierennest stuk maakte. We moesten ons dorp heropbouwen. Dit ging heel goed, want we waren een goed mierenteam. Er kwamen nog enkele onverwachte bezoekjes, waardoor de wachters nog enkele keren ‘alarm’ sloegen. Maar steeds konden we het gevaar overmeesteren met ons geweldig teamwork. Na veel plezier kwam er jammer genoeg een einde aan ons toneel en sloten we deze geweldige dag af.

 

Bij deze zouden we nog graag de lieve mensen van de Vroente bedanken die voor deze leuke dag gezorgd hebben! Het was echt fantastisch!

 

Groetjes,

Juf Tammy

laden...


De derde kleuterklas en het eerste leerjaar spelen en leren samen!

 

Regelmatig werken de oudste kleuters en de kinderen van het eerste leerjaar samen om zodoende de overgang van de kleuterschool naar de lagere school voor onze kleuters zo makkelijk mogelijk te maken.

Zo gingen we al samen naar de theatervoorstelling van Vos en Haas kijken,  bakten we op vrijdag 2 december samen koekjes, en mochten de kinderen spelen en leren in verschillende hoeken.  Dat de kinderen ervan genoten, en het resultaat erg lekker was, kan je bekijken op de foto’s.  Voor de smulpapen onder jullie geven we ook het recept mee zodat jullie hiermee thuis aan de slag kunnen. 

 

Veel plezier en smakelijk.

 

juf Sigrid, juf Tammy, juf Els en meester Patrick

 

Recept voor ongeveer 20 koekjes:

Ingrediënten:

-  200 gram bloem

- 100 gram boter

- 175 gram bruine suiker

- een halve koffielepel speculaaskruiden

- 1 eierdooier

- een halve koffielepel bakpoeder.

 

Werkwijze:

Roer de vetstof tot room. Voeg de suiker, de eierdooier en de kruiden toe. Zeef de bloem samen met het bakpoeder, voeg ze toe en kneed tot een samenhangend deeg. Rol het deeg tot een worst en snijd er schijfjes van. Schik ze op een ingevette plaat en laat bakken op 200 graden gedurende 15 minuten.

 

laden...